Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

admin-ajax (41)

Aalborg Havn har siden efteråret arbejdet på et projekt om Aalborgs nyere maritime historie, og resultatet er den interaktive platform, www.maritimeaalborg.dk, der skal holde liv i Aalborgs historie som havneby – og ikke mindst skabe stolthed over vores herkomst. Også hos de nye aalborgensere.

Aalborgs historie som havneby går mere end 550 år tilbage. Netop havnen har siden begyndelsen været omdrejningspunkt for generationer af aalborgenseres arbejds- og fritidsliv – og et definerende element i den kultur, Aalborg er opbygget omkring.

En konkret efterspørgsel fra en journalist med henblik på industriens udflytning fra midtbyen til Østhavnen fik Aalborg Havn til at gå dybt i arkiverne, og her opdagede man, at de nedskrevne historier stoppede ved jubilæumsbogen om Aalborg Havn, der blev udgivet i forbindelse med havnens 500-års jubilæum i 1976.

– Siden da er der jo sket dramatiske forandringer i byen, og det efterlod derfor et kæmpe hul i fortællingen om Aalborg, som måtte og skulle udfyldes, siger adm. direktør hos Aalborg Havn, Claus Holstein.

Aalborg Havn handlede herefter hurtigt. Historiker, Andreas Parmo Hansen, blev hyret ind til et 6 måneder langt projekt, som skulle ende ud i en fortælling om Aalborgs nyere, maritime historie. En fortælling, der starter i 1970’erne, hvor de gamle industrikæmper dominerede bybilledet, og tanken om moderne boligområder, kulturtilbud, spisesteder og rekreation langs fjorden virkede som en scene fra en science fiction-film.

– Vi, der er vokset op i og omkring byen og har set det ene skib efter det andet anløbe midtbyens nu tidligere industricentrum, har naturligvis en ganske klar forståelse for fjordens historie og rolle for byens vækst og udvikling. Men de maritime aktiviteter i midtbyen er efterhånden så få, at vi ikke længere kan tage for givet, at den forståelse lever videre i de nyere generationer og tilflyttere, uden at vi kæmper aktivt for det, siger Claus Holstein.

Fortællingen om Aalborg fortsætter
Selvom siden lanceres i dag, stopper projektet dog ikke her. Tværtimod.

– Der er så meget mere at fortælle om de seneste par årtier, så der skal løbende fyldes flere historier ind. Og samtidig – med den udvikling, vi er inde i lige nu – ville det være naivt at tro, at Aalborg om 10 år ikke er på et nyt stadie i sin udvikling, siger Andreas Parmo Hansen og fortsætter:

– Aalborg Havn er jo heller ikke den eneste aktør i forbindelse med fjorden, og derfor vil vi samtidig gerne brede det ud til andre spillere i det maritime Aalborg.

Aalborg Havn har derfor indgået aftale med eksperterne i Aalborg, det maritime oplevelsescenter Springeren, om at overtage projektet og føre det videre – med Andreas Parmo Hansen i førertrøjen.

– Det giver rigtig god mening, da Springerens hovedformål netop er at fortælle historien om havnebyen Aalborg. Ingen kender det maritime Aalborg som Springerens mandskab, så hvem ville være bedre til at fortsætte dette projekt end dem, afslutter Claus Holstein.

Læs mere på www.aalborghavn.dk

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen