Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

_90A7637

_90A7637
Billedet viser Claus Hjørne Pedersen, formand for S/I Strandby Fiskerihavn

Om de gode takter i fiskeriet der gør, at  S/I Strandby Havn ser på udvidelsesplaner, om det ansvar, der følger med som formand for både havnen og fiskeriforeningen og om at kende sine begrænsninger og specialisere sig og være en stærk service-provider til gavn for havnens kunder.

 

Hvad er dit ansvarsområde på Strandby Fiskerihavn?

Jeg har en dobbeltfunktion her på Strandby Havn. Jeg er bestyrelsesformand for Strandby Fiskerihavn og Strandby Fiskeriforening. Strandby Fiskerihavn er en selvejende institution, der blev bygget af fiskerne selv helt tilbage i 1896. Den konstruktion betyder, at jeg fx har to mand under mig som formand for Strandby Fiskerihavn. De arbejder med alt det praktiske – såsom at servicere vores konsumcenter, isværk og fiskerihavnen i almindelighed. Administrationen ligger så omvendt i Fiskeriforeningen, hvor det administrative personale er ansat. Jeg har så dels nogle administrative opgaver med at holde styr på arealudlejning, udvikling af havnen og andet administrativt arbejde samt lystbådehavnen, som vi også administrerer.

Hvad kan andre havne lære af Strandby Havn?

Det er et svært spørgsmål – især for en nordjyde… Hvis jeg skal sige noget, er det, at vi er gode til at holde os til det, vi er gode til. Det ligger i sagens natur, at vi også af geografiske årsager har nogle begrænsninger. Vi er en lille havn, men vi er gode til at koncentrere os om vores hovederhverv – fiskeriet.

Vi koncentrerer os om vores fokusområder, hvor vi også evner at koble erhverv og fritid, nu hvor vi har fået lystbådehavnen ind. Men vi glemmer ikke, at vi som havn er en virksomhed, der skal levere en høj service, og vores opgave er at være tilstede for vores kunder. Vi skal ikke have det store overskud selv, men vi skal levere til kunderne.

Hvad gør dit job allerbedst?

Det er, når ting lykkes. Jeg er jo blevet valgt til et tillidserhverv. Det hører med til historien, at havne altid har været en stor del af byen, så jeg sætter stor pris på den tillid, jeg har fået af fiskerne, at jeg er valgt til formand. Så jeg har et ansvar for, at havnen er et sted med høj service, at vi er en gæstfri og attraktiv havn, og at havnen hjælper byen, når der skal laves arrangementer.

Hvad er dine forventninger for det kommende år i forhold til havnen?

Nu skal jeg til at spå om fremtiden, men jeg vil sige, at jeg er fortrøstningsfuld. Der er gode takter i fiskeriet, så jeg tror, vi får nogle positive år. Vi skal faktisk så småt begynde at se på udvidelsesmuligheder, da vi er på fuld kapacitet.

Vi har nogle meget aktive virksomheder på havnen, og der er interesse for vores arealer, så vi er lige så stille gået i gang med at se på mulighederne for at udvide – samtidig med, at vi holder vores fokus på vores kerneopgaver – fiskeriet og vores service.

Hvornår skete der sidst noget virkelig uventet?

Der sker noget hele tiden, når du er på en havn. Men det sidste store markante var i foråret 2015, hvor vores skibsværft blev solgt og fik nye ejere. Det har bl.a. givet ekstra arbejdspladser, og der er planlagt udvidelse og nybyggeri.

Det er jo heller ikke, fordi der ikke sker andre ting. Faktisk synes jeg, at vi har nogle aktive virksomheder på havnen – både værksteder og servicevirksomheder samtidig med, at vi har hele fiskeridelen, som omfatter fiskeauktion, samlecentral og nogle aktive opkøbere. Vi har et konsumcenter og et velfungerende isværk, alt sammen gode ting i forhold til at gøre os attraktive som fiskerihavn for fiskerne/kunderne, og som er med til at skabe fremdrift og fremtid for havnen.

Fakta om S/I Strandby Fiskerihavn

  • Størrelse:  115.000 m2.
  • Antal virksomheder på havnen: 21.
  • Antal ansatte i virksomheder på havnen: 175.
  • Landinger: (2015) landet 3.100 ton konsumfisk og 12.800 ton industrifisk.
  • Fartøjer: 29 hjemmehørende fartøjer samt tilsvarende antal fremmede fartøjer, som i perioder bruger Strandby Fiskerihavn som service og landingshavn. Dertil kommer fartøjer som serviceres af virksomhederne på fiskerihavnen. Det er alt fra fiskefartøjer og lystbåde til mindre færger og flådefartøjer mm.
  • Anløb: Ingen gods og andre anløb.
  • Lystbådehavnen:  137pladser, hvoraf 110 er solgt.
  • Gæstesejlere: 4-500 overnatninger.

Link til hjemmeside: www.strandbyhavn.dk og til www.strandbylystbaadehavn.dk

DJI_0221
Kilde: S/I Strandby Fiskerihavn

Download billede af Claus Hjørne Pedersen her.
Download billede af S/I Strandby Fiskerihavn A/S her.
Kilde: S/I Strandby Fiskerihavn

Læs flere nyheder fra Danske Havne her.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen