Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Jan-Jaap Cramer, Poul A. Larsen, Jens Lehmann, Eva Nielsen, Susanne Isaksen, Kasper Ullum og Mikkel Sørensen
Jan-Jaap Cramer, Poul A. Larsen, Jens Lehmann, Eva Nielsen, Susanne Isaksen, Kasper Ullum og Mikkel Sørensen

På årets sidste sommerdag fik sekretariatet i Danske Havne lejlighed til at tage til Vordingborg Havn på studietur. Formålet var blandt andet at høre mere om forsatte udvidelsesprojekter. Fra 2015 har havnen fordoblet både areal og godsomsætning, og det er ambitionen, at dette endnu en gang skal fordobles i de kommende år. CEO hos Vordingborg Havn, Jan-Jaap Cramer fortalte om vigtigheden af et godt samarbejde med både det lokale erhvervsliv og byrådet, når sådanne projekter skal lykkes.

I starten af 2000 var Vordingborg Havn en erhvervshavn i problemer. Den lå midt i byen og havde dårlige vilkår for udvidelse og udvikling. Men da havnen fik mulighed for at flytte til Masnedø vendte dette, fortæller bestyrelsesformand Poul A. Larsen, der har fulgt udviklingen hele vejen.

Siden Vordingborg Havn kom til Masnedø er udviklingen kun gået en vej – fremad. I hæsblæsende tempo endda. Det har derfor hele tiden været en prioritet, at alle, der måtte have lyst, kan få lejlighed til at komme forbi for at få syn for sagn, og høre mere om havnen. Derfor afholder Vordingborg Havn omkring 25 årlige rundvisninger, fortæller communication manager, Christina Mayland. På den måde kan en proaktiv og imødekommende havn tæt på byen modvirke megen af den modvilje, der ellers desværre kan opstå mod udvidelsesprojekter – herunder de to vindmøller og havsolcelleanlægget, som havnen håber på at få opført. På den måde er de godt undervejs mod havnens ambition om at være Co2-neutral i 2030.

Christina Mayland præsenterede også Vordingborg Havns internationale samarbejder, herunder interreg-projekterne DualPorts, og Incone60. Sidstnævnte er et projekt, der skal understøtte grøn vækst til søs og mere bæredygtige transportformer, såsom Short Sea Shipping i den sydlige Østersø. Vicedirektør i Danske Havne, Susanne Isaksen, deltog også i et møde med Vordingborg Havn om dette i ugen inden studieturen.

Dagen sluttede af med en gåtur på havnen i høj sol med havnemester Brian Beske forrest – her fik vi blandt andet fremvist den seneste etape af havneudvidelsen, og den kæmpemæssige flydekran, der snart begynder arbejdet på den ny Storstrømsbro fra Masnedø til Falster.

Danske Havne takker Vordingborg Havn for et lærerigt besøg.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen