Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Frederikshavn Havn
Frederikshavn Havn

Der har været meget snak om danske havne de seneste uger oven på de lokale beslutninger om at lukke Kolding Havn og dele af Vejle Havn. Men tendensen er den modsatte – flere og flere havne udvider og har succes med det, fortæller brancheorganisationen Danske Havne.

”Vi er lidt trætte af, at et par enkelte historier fylder så meget, når der er en rigtig positiv udvikling omkring de danske havne i disse år. Vi kan se, at nye investeringer rundt om i landet bærer frugt, og vi kan se, at både fysiske udvidelser og nye forretningsområder honoreres og smitter af på de omkringliggende samfund og fører vækst og beskæftigelse med sig,” fortæller Tine Kirk Pedersen, der er direktør for brancheorganisationen Danske Havne, og fortsætter:

”Så sent som i sidste uge kom nyheden om, at to nye kontrakter på udvidelsen af Hanstholm Havn nu er underskrevet, og mange andre havne, herunder Lindø ved Odense, Vordingborg og Skagen bare for at nævne nogle, er i fuld gang med udvidelser. Generelt er tendensen opadgående, og udvidelserne omfatter flere nye forretningsområder,” understreger direktøren.

Nye aktiviteter kaster vækst af sig
Og netop de nye forretningsområder har haft positiv betydning i Hvide Sande. Her har man siden 2011 ad flere omgange investeret massivt i den lokale havn, og tidligere på måneden beskrev flere medier, hvordan ikke bare fiskeri men også nyere satsninger på coastertrafik og offshoreaktiviteter har kastet liv og vækst af sig, så havnen i dag fremstår som en motor for lokalsamfundet og oplandet.

Et andet aktuelt eksempel på en vellykket udvidelse er Frederikshavn Havn, hvor man har kickstartet en transformation af havnen ved både at udvide havnen i omfang og i dybde. Formålet er her at udvide både eksisterende forretningsområder som eksempelvis miljørigtig ophugning, men også at kunne byde ind på nye områder såsom olie, biomasse og LNG, der fremover skal tiltrække flere forretninger til havnen.

Mod og vilje betaler sig
De gode historier understreger pointen om, at investeringer og nytænkning i havnene bærer frugt, mener Danske Havne:

“Tendensen er tydeligt, at når lokale byråd og havnebestyrelser er fremsynede og har modet og viljen til investeringer, så følger væksten og beskæftigelsen og ikke mindst et spirende liv omkring havnene med,” forklarer Tine Kirk Pedersen og afslutter:

”Vores havne er vigtige i forhold til at danne rammen om mange forskellige kunders forretninger, og de er dygtige til at følge med tiden og til at forny sig med investeringer for at tilfredsstille efterspørgslen fra nye typer af kunder. Det ser vi disse år, og det vil vi også se i fremtiden.”

 

Frederikshavn Havn
På Frederikshavn Havn har man kickstartet en transformation af havnen ved både at udvide havnen i omfang og i dybde.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen