Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

bøje

Nakskov Havn har fået en rigtig indbringende og miljøvenlig ide, der kan spare millioner af kroner i de danske havne. De genbruger nemlig deres røde sø-afmærkninger, som i praksis er kæmpe-bøjer til en pris på op til 70.000 kr.

Det fortæller DR Sjælland.

De røde bøjer bliver efter en håndfuld år så afbleget af solen, at de skal kasseres, og det har tidligere vist sig umuligt at male dem op igen. Det skyldes, at maling på plastic krydret med saltvand og stiv kuling, ikke har været en holdbar kombination.

Men en kraftig slibning af bøjerne og så moderne maling har betydet, at Nakskov Havn alligevel har fået det til at fungere.

Havnemester i Nakskov Havn Tummas Juul fortæller, at havnen indtil videre har fordoblet levetiden på en søafmærkning til 70.000 kr., og han vil ikke afvise, at dens levetid også kan tredobles, når den om fem år bliver hevet på land igen.

En besparelse med perspektiv, da alene Nakskov Havn har 60-70 røde søafmærkninger liggende ude i bølgerne. Afmærkninger der potentielt kan få udvidet deres levetid betragteligt.

I Danske Havne mener miljøkonsulent Kasper Ullum, at der er store perspektiver i at genbruge bøjerne, og at ideen sagtens kan kopieres til andre havne.

”Det mener jeg, helt klart den kan. Vi vil meget gerne lære af hinanden i havnene, og også meget gerne, når der er nogen succeshistorier, hvor man både får en miljøgevinst og en økonomisk gevinst ud af det,” siger Kasper Ullum til DR Sjælland.

Hør indslaget på P4 Sjælland her.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen