Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Fiskeri i Hvide Sande Havn. Foto: Hvide Sande Havn.
Fiskeri i Hvide Sande Havn. Foto: Hvide Sande Havn.

En stribe fisk i danske farvande er fremragende spisefisk og har et lavere klimaaftryk end selv kylling. Så Danske Havnes Vestkysthavnegruppe anbefaler, at man spiser sundt, grønt og klimavenligt på én gang.

Danske forbrugere spiser stadig ikke nok fisk. Vi spiser sjældnere og færre fisk end indbyggerne i en række andre europæiske lande.

Nok ikke mindst derfor tænker de færreste danskere over, at Danmark faktisk er Europas femte største fiskerination. Kun Norge, Island, Spanien og Storbritannien lander flere fisk end vi gør herhjemme. Men selv om vi ligger i toppen fangstmæssigt, ligger vi kun lidt over midten i hele Europa, når det kommer til at sætte fiskene til livs.

Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig, der ejer Thyborøn Havn, og direktør i Danske Havne, Tine Kirk, anbefaler kraftigt, at flere spiser mere fisk og skaldyr:

”De fleste kan godt finde en fiskeret eller tre, de kan lide, hvis de prøver det lidt. Udover, at det er sundt, så er en stribe fisk – og ikke mindst muslinger og østers – helt fremme i førerfeltet, når det gælder om at afsætte det mindst mulige klimaaftryk. Så både kroppen og klimaet smiler, når vi spiser flere fisk. Og som stor og traditionsrig fiskerination er det jo heller ikke så ringe endda, at vi støtter fiskerne,” siger de to fiskeentusiaster.

Klimavenlige fiske på stribe

En rapport i tidsskriftet Communications Earth & Environment dokumenterer, at en række fisk foruden at være et sundt madvalg afsætter et betragteligt lavere klimaaftryk end f.eks. oksekød, men mange også det samme eller mindre end kylling, der ellers også betragtes som et klimavenligt spisevalg.

Det er arter, der findes i store forekomster, som sild og makrel, tobis, brisling, sardiner og ansjoser, der sammen med muslinger og østers topper den grønne liste med et lavt klimaaftryk, mens torsk, måske overraskende nok, hverken er så klimavenlig eller sund, som man skulle tro for den ret fedtfattige fisk. Ikke desto mindre er den stadig et langt bedre klimavalg end bøffen fra en ko. Så den traditionsrige nytårsmenu er både reddet og ret klimafornuftig.

Vestkysthavnene og deres aktører har i årtier arbejdet for et bæredygtigt fiskeri med skånsomme redskaber og mindre energiforbrug.

Eksempelvis Ekstruder, som sorterer bifangst fra, og andre energibesparende tiltag som tilsammen har gjort dansk fiskeri væsentlig mere klimavenlig.

”Nu skal vi så bare have overtalt flere danskere til lidt mere frekvent at sætte fisk på menuen”, siger Erik Flyvholm og Tine Kirk og fortsætter:

”Vi fanger dem og lander dem jo herhjemme i stor stil, så er det lidt ærgerligt, at både spaniere, portugisere, nordmænd, italienerne, franskmænd, svenskere og finner i langt højere grad end os sætter fisk på menuen. Lad os bare have som nytårsforsæt, at vi vil give resten af Europa baghjul, når det kommer til at spise fisk”, foreslår de.

Brancheorganisationen Danske Havnes Vestkysthavnegruppe har torsdag 22. september holdt møde i Hvide Sande Havn, hvor netop fisk, bæredygtighed og klima er på programmet.

Danske Erhvervshavne arbejder målrettet med bæredygtighed og grøn omstilling. F.eks. har Hanstholm Havn tidligere i år meldt ud, at deres mål er allerede næste år at blive Europas første CO2-neutrale fiskerihavn. Havnene har i stort antal omlagt deres maskiner fra diesel til el, leveret fra vindmøller, ligesom fiskefartøjer kan tanke grøn strøm i havnen og slukke for dieselmotoren imens, så f.eks. fiskens vej fra net til middagsbord er langt mere klimavenlig end for blot få år siden.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen