Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Jesper Bank, salgsdirektør i Esbjerg Havn, præsenterer Ugens Havn

Esbjerg Havn - ugens Havn
Billedet viser Jesper Bank, salgsdirektør, Esbjerg Havn

Om at skulle lancere en ny engelsk hjemmeside for at imødekomme en international kundebase, om at have fem havvindparker i havn på samme tid og dele havnens hverdag med de lokale på Facebook.

Hvad laver du på Esbjerg Havn – hvad er dit ansvarsområde?
Som salgsdirektør er jeg overordnet ansvarlig for salg, markedsføring og kommunikation. På Esbjerg Havn har vi en række kanaler, som vi bruger til at fortælle om havnen og vores forretningsområder. Udover helt klassisk markedsføring og deltagelse i messer og konferencer mv., bruger vi sociale medier til at skabe opmærksomhed om Esbjerg Havn. På LinkedIn fortæller vi forretningsmæssige nyheder fra havnen og havnens virksomheder. På vores Facebook-side er vi dagligt i dialog med de mange lokale og andre, der er interesseret i at følge med i havnens hverdag gennem små historier og fotos.

I 2015 lancerede vi en ny hjemmeside for Esbjerg Havn, som skal forbedre den digitale service for havnens professionelle brugere. Siden rummer opdaterede informationer om mulighederne på havnen sammen med en række selvbetjeningsmuligheder. Og så er den på engelsk, hvilket afspejler, at vores kundebase i stigendegrad er international.

Hvad kendetegner virksomhederne på Esbjerg Havn?
Esbjerg Havn har tre hovedforretningsområder: Olie og gas, havvind og RoRo-transport. Det er ikke uden grund, at Esbjerg bliver kaldt Danmarks energimetropol, for Esbjerg Havn huser nogle af de største danske og internationale energivirksomheder.

Esbjerg Havn har været centrum for den danske olie- og gasindustri lige siden boringerne begyndte i Nordsøen i 1970’erne. Og i dag er en række markante olie- og gasvirksomheder repræsenteret på havnen. Da Danmark omkring år 2000 begyndte at udvikle verdens første havvindmøllepark i stor skala, Horns Rev I, skete det fra Esbjerg og med esbjergensiske virksomheder som drivende kræfter.

Det, der er særligt ved Esbjerg Havns energivirksomheder, er, at de udgør en videnklynge i internationalt format. Mange af virksomhederne arbejder i dag på tværs af segmenterne, dvs. klassisk og grøn offshore. En lang række kompetencer og teknikker er de samme, når man arbejder ude på havet – uanset om det er en boreplatform eller en havvindmølle.

Hvad var den sidste succes, I havde på havnen?
I januar 2015 havde vi fem havvindparker i gang på én gang på havnen. Det vil sige, at fem parker var i gang med formontage eller udskibning fra havnen på samme tid. At det kan lade sig gøre, skyldes de investeringer, vi har foretaget de seneste ti år.

Samtidig har vi i de seneste år haft en stærk udvikling inden for RoRo-transport. I dag er Esbjerg et vigtigt knudepunkt for RoRo-trafik.

Hvad er jeres forventning til 2015 i forhold til Esbjerg Havn?
2015 ser ud til at blive et travlt år på Esbjerg Havn. Vi har en række havvindprojekter, der skal håndteres i løbet af året. Det gælder bl.a. den tyske park Sandbank, hvis fundamenter begynder at blive udskibet fra Esbjerg Havn i dette forår. Vores forventninger til 2015 er dog også præget af, at der lige nu er en del foranderlighed i markedet. Faldet i olieprisen har skabt en vis uro, og på havvindmarkedet er der udsigt til skærpet konkurrence de kommende år.

Men når det er sagt, så er vi ikke bekymrede. Virksomhederne på Esbjerg Havn har historisk været modstandsdygtige og robuste – og ikke mindst særdeles fleksible og gode til at gribe nye muligheder, når de åbner sig. Derfor er vi helt grundlæggende optimistiske, når vi ser fremad mod de kommende år.

Fakta om Esbjerg Havn

Størrelse: 4.150.000 m2
Omsætning 2014: 225,1 mio. kr.
Godsomsætning 2014: 4,5 mio. tons
Hvor mange virksomheder er etableret på havnen: Omkring 200 virksomheder
Anløb: 5.930 anløb i 2014
Havnens betydning for arbejdspladser: 8-10.000 job

Se flere præsentationer af Danske Havnes medlemmer under “Ugens Havn” her.

foto/photo: MEDVIND/Bent Sørensen

Billede af Jesper Bank hentes her.
Esbjerg Havns luftfoto kan hentes her.

Kildeangivelse. Billede af Jesper Bank – Esbjerg Havn
Luftfoto af Esbjerg Havn – Esbjerg Havn

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen