Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Letland

Riga Freeport har kæmpe bjerge med kul og utallige kulkraner. Behovet for kul falder og derfor er det nødvendigt for havnen at finde nye markeder.

riga
Med ambassadør Hans Brask(th) ved sin side, briefer Ansis Zeltins(tv) den danske delegation om udviklingen i Riga Freeport.

Genåbning af Silkevejen med en ny direkte jernbaneforbindelse fra Riga til Østkina er ét af de tiltag, der skal sikre nye markeder for Riga Freeport. Riga Freeport er i fuld gang med en modernisering af havnen og sine aktiviteter. Det kunne seks direktører for danske erhvervshavne se ved selvsyn i slutningen af september under et studiebesøg i Riga.

Riga er i mange år blevet holdt oppe af at være transithavn for russisk kul og olie, men det marked er stagnerende. De skal lave noget nyt. For de danske havne betyder genåbningen af Silkevejen, at de får kortere til et købestærkt eksportmarked, siger Bjørn B. Christiansen, direktør i Danske Havne.

Letland har flere mindre havne, som har biomasse som hovedaktivitet. Der er stor efterspørgsel efter biomasse i den danske forsyningssektor. Derfor vil etableringen af en fast rute med biomasse vil være enorm interessant for de danske havne, uddyber Bjørn B. Christiansen.

Flere tiltag peger imod Danmark

Eksempelvis annoncerede direktøren for Riga Freeport tidligere i år, at havnen er interesseret i at etablerede en færgerute til Danmark. Derudover øger de lettiske havne deres aktiviteter inden for biomasse. Begge dele styrker relationen mellem Danmark og Letland.

Turen har været meget givende for os. Den direkte kontakt til havne og virksomheder på turen til Letland har allerede affødt konkrete initiativer til samarbejde mellem Letland og nogle af vores virksomheder på havnen, siger Jan-Jaap Cramer, udviklingschef i Vordingborg Havn.

Havnen i Riga har stærkt fokus på at udnytte sin position som forbindelsesled mellem EU og Rusland/Asien. Blandt andet bliver jernbanesporene fra Letland allerede udnyttet af NATO til at fragte forsyninger til Afghanistan.

Den danske delegation bestod af havnene i Aabenraa, Helsingør, Korsør, Køge, Næstved og Vordingborg.

Se mere om Danske Havnes studietur på hjemmesiden

For mere information, kontakt kommunikationskonsulent i Danske Havne, Jonatan Sandager Hansen, på 2214 3061 eller på jsh@danskehavne.dk

Se flere nyheder fra Danske Havne her

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen