Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Søren Schow, Nexø

Søren Schow, Nexø
Billedet viser Søren Schow, formand for Nexø Havn A/S

Om at være formand for en havn, hvor samarbejdet med Nexø by er helt i top, om at være med til at sikre det største overskud i Nexø Havns historie og om at være med til at udvikle et helt nyt udviklingsprojekt, der skal sparke liv i et nedlagt erhvervsområde på havnen.

 

Hvad er dit ansvarsområde i forhold til Nexø havn?

Jeg er formand for Nexø Havn. Det betyder, at jeg er medansvarlig for Nexø Havns udvikling. I Nexø Havn ligger der to aktieselskaber. Den ene er havnen, og den anden er et selskab, hvor vi har 23.000 m2 areal, som vi skal lave udvikling på. Så dem er jeg formand for. Her er det mit ansvar at sørge for at lede vores møder og være med til at udstikke en strategi, der sikrer, at Nexø Havn forbliver konkurrencedygtig, og at vi når de mål, som vi udstikker. Som formand er jeg jo indvalgt for en fireårig periode, så der er rigeligt at se til.

Hvad kan andre havne lære af Nexø Havn A/S

En af de ting, som jeg bare må sige, at vi er virkelig gode til her på Nexø Havn – og det er i høj grad vores direktør, Carsten Andersens fortjeneste – det er havnens ualmindeligt gode forhold til erhvervslivet i byen og foreningerne. Havnen har en føling med byen. Carsten er god til at forklare, hvad der foregår på havnen, og byen er åben overfor, hvad havnen går og laver og forstår betydningen. Byen forstår, at jo bedre det går for havnen, jo mere kan havnen tiltrække af virksomheder og vækst til gavn for hele byen. Så byen ser havnen som en del af et samlet hele, om du vil. Så den gode kontakt til byen er nok mit korte svar!

Hvornår skete der sidst noget uventet på Nexø Havn A/S

Vi har jo de 23.000 m2 land, som vi skal have lavet udvikling på. Og historikken er sådan, at vi faktisk havde fået et projekt stablet på benene, der så af forskellige årsager ikke blev til noget. Carsten Andersen, vores havnedirektør, fik så til opdrag at afsøge markedet og finde nogle alternative projektløsninger.

Det uventede var så, hvor stærkt det gik. Ikke særlig lang tid efter, at vi troede, vi skulle starte forfra, havde vi et projekt i stand med udviklingen af et nyt kulturhus, hoteller og virksomheder i den gamle del af trafikhavnen, hvor DLG har en del gamle siloer og pakhuse, som ikke er driftsaktive i dag. Det var positivt og uventet, at det skulle gå så stærkt med at finde et projekt, der har fremtid i sig.

Hvad er dine forventninger til de kommende år for Nexø Havn A/S

Jeg har store forventninger til det projekt, hvor vi får kulturhus, hoteller og virksomheder samlet. Planen er, at vi skal have godkendelserne klar inden udgangen af året, så vi kan komme i gang med at tage de første spadestik bogstavelig talt primo 2017.

Det projekt skal så være med til at øge indtjeningen, så vi har midler til at finansiere den udbygning af den sydlige del af Nexø Havn, som vi har brug for. Der får vi jo større og større skibe, så der skal sikres øget dybdegang og bedre forhold til skibene der.

Til den tid er min fireårige valgperiode formentlig også ved at være omme. Så vi har  travlt, men det er kun godt.

Hvad gør dit job allerbedst?

Jamen, det er det at være med til at udstikke en solid strategi for udviklingen på Nexø Havn A/S. Vi sidder i bestyrelsen og arbejder os igennem en hel masse emner, så vi kan lægge os fast på den helt rigtige og gennemarbejdede strategi.

Når det så lykkes, så er det bare det bedste. Rent økonomisk lavede vi sidste år det største overskud i Nexø Havn nogensinde. Det er helt klart meget tilfredsstillende. Og rent personligt er det rigtig godt at være med til at følge projekterne til dørs på den måde.

 

Faktaboks om Nexø Havn A/S

  • Størrelse: ca. 500.000 m2
  • Antal anløb: 83
  • Færgelinjer: 73 anløb Nexø-Polen
  • Fisk: 74 mio. kr. landinger af fisk i 2015
  • Mængder 32.000 tons fisk?
  • Gods: 16.000 ton

Link til hjemmeside: www.nexohavn.dk

Nexoe Havn Bornholm May 2016
Kilde: Nexø Havn A/S

Download billede af Søren Schow her.
Download billede af Nexø Havn A/S her.
Kilde: Nexø Havn A/S

Læs flere nyheder fra Danske Havne her.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen