Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Pressebillede_Elysium Nordic og Nyborg Havn

Hvert år brændes en million udtjente dæk af på tværs af EU-landene i stedet for at blive genanvendt. Det ønsker den danske virksomhed Elysium Nordic dog at gøre op med ved at opføre et af verdens største pyrolyseanlæg til genanvendelse af dæk på Nyborg Havn.

Anlægget vil som et af de første være i stand til at genvinde materialet carbon black, som er uerstatteligt i produktionen af blandt andet dæk og andre gummibaserede materialer. Efter planen vil anlægget stå færdigt i 2021, hvor det vil beskæftige omkring 30 medarbejdere.

24.000 ton
Så meget CO2 vil et kommende pyrolyseanlæg på Nyborg Havn spare atmosfæren for hvert år, når det i 2021 begynder at genanvende udtjente dæk. Det svarer til udledningen fra produktion af 1.237 ton oksekød eller 211 millioner kilometer i en ny bil.

Baggrunden for den store CO2-reduktion er, at anlægget genvinder 9.000 ton carbon black fra de 30.000 ton dæk, det vil håndtere om året. Carbon black er et sort pulver af kulstof, som hovedsageligt produceres af olie. Afhængigt af processen kræves der et sted mellem 1,5 og 2 kilo olie for at producere et kilo carbon black. Et olieforbrug, som vil kunne undgås, hvis carbon black i stedet genvindes fra udtjente bildæk.

Mere bæredygtig tilgang
“Vi ønsker at være med til at skabe en mere cirkulær og dermed langt mere bæredygtig og økonomisk fornuftig tilgang til håndteringen af udtjente dæk. Med dette anlæg har vi taget det første skridt,” siger Jens Elton Andersen, CEO for WindSpace A/S, som står for Elysium Nordics genanvendelsesprojekt.

At en af verdens største pyrolyseanlæg kommer til at ligge på Nyborg Havn er ingen tilfældighed. Nyborg Havns centrale placering giver nogle logistiske fordele, hvor Elysium Nordic kan få sejlet dæk lige til døren og efterfølgende let kan transportere de genvundne materialer til kunder via motorvejsnettet.

Havnens centrale placering og mulighederne for rekruttering af relevant arbejdskraft og det erhvervsvenlige klima, der er i kommunen, gjorde udslaget, og det glæder Rune D. Rasmussen, der er CCO i ADP A/S, som ejer Nyborg Havn.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen