Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

admin-ajax (11)

Aftalen i rød blok, der danner grundlag for en ny, ren S-regering, “Retfærdig retning for Danmark” får dagen efter offentliggørelsen rosende ord med på vejen af brancheorganisationen Danske Havne, der repræsenterer landets erhvervshavne. Særligt på området for grøn omstilling hilser Danske Havne retningen velkommen med en understregning af, at havnene er klar til at bidrage til de ambitiøse målsætninger.

”De danske havne er allerede selv godt i gang med den grønne omstilling, men det er absolut positivt og en stor hjælp, at der nu også rettes et øget fokus på sagen fra politisk hold. Det har vi ønsket i valgkampen, og det holder vi selvfølgelig fast i over de kommende år,” udtaler Tine Kirk Pedersen, der er direktør for Danske Havne.

Første skridt mod en bæredygtig, national transportstrategi
Den nye regering vil blandt andet omstille transportsektoren med en ny, grøn mobilitetsplan, og her mener Danske Havne, at det vil være oplagt at tænke de blå motorveje, som er grønnere end de grå, ind i planen:

”Dette punkt fra den politiske aftale minder i virkeligheden lidt om den ’nationale transportstrategi’, som vi undervejs i valgkampen har presset på for. Sverige og Norge har langsigtede, nationale transportstrategier, men Danmark mangler, så vi skal være modige og udforme en dansk transportstrategi, der både er bæredygtig og fremsynet. Vi ser denne ambition som første skridt mod en langsigtet, national transportstrategi, og det arbejde tager vi meget gerne del i,” understreger Tine Kirk Pedersen.

Mobilitetsbehovet vil stige
Ifølge Danske Havne skal der i det hele taget være plads til at tænke havnene og skibsfarten bedre ind i den samlede transport i Danmark:

”I vores optik betyder ambitionen, at vi kan komme i retning af en mere jævn udnyttelse af transportformerne, og der er meget plads på de blå motorveje, som vi kalder vandet i og omkring Danmark. Vi hilser ambitionerne på bæredygtig transport og mobilitet velkomment, for mobilitetsbehovet vil absolut fortsat vokse i fremtiden, og det skal vi være klar til,” forklarer direktøren.

Af andre elementer fra den nye politiske aftale mellem de røde partier understreger Tine Kirk Pedersen også vigtigheden i, at der lægges op til at sætte yderligere fokus på offshore-vind, som har kæmpestort vækstpotentiale i havnene, og at en øget bekæmpelse af plastikforurening vil blive hilst velkomment fra havnenes side med forslag til bedre håndtering af de plasttyper, som havnene i dag må sende i deponi, fordi de ikke kan anvendes af nogen. Det er alt i alt en politisk aftale, der peger i en meget positiv retning, mener brancheorganisationen.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen