Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

admin-ajax (11)

Folketingsvalget er overstået, og selv de personlige stemmer er nu endeligt talt op. Det betyder, at vi nu ved, hvem de 179 folketingsmedlemmer for den kommende periode bliver. Og selvom vi endnu ikke ved, hvordan den kommende regering bliver skruet sammen, ved vi, at vi får vi et nyt politisk billede.

Fra Danske Havnes side har vi undervejs hverken håbet på rød eller blå eller gul eller grøn, for det er jo ikke vores rolle som bredt favnende brancheorganisation – men vi forventer under alle omstændigheder ny lovgivning på vores område, og det kommer forhåbentligt til at ske i bredest mulige aftaler, så branchen får ro og sikkerhed for lang tid fremover.

Det er i øvrigt også de signaler, vi har samlet op fra begge sider af folketingssalen, når vi har talt med politikere og rådgivere undervejs i valgkampen, og da vi havde vores havnedebat med transportordfører Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet og skatteminister Karsten Lauritzen (V) på havnen i Hirtshals i sidste uge, lagde begge politikere også netop vægt på, at de gerne ville lave fremtidige aftaler for Det Blå Danmark med bredest mulige opbakning hen over midten.

Nu forventer vi en revision af havneloven på den kommende regerings lovprogram, og vi vil selvfølgelig i den forbindelse arbejde for bedst opnåelige udviklingsmuligheder for havnene, så vi skaber vækst og udvikling i hele Danmark.

Havnene er lokale vækstcentre, som betyder meget ude i de danske lokalområder, og det er derfor vigtigt, at havnene fortsat kan bidrage til den positive udvikling. Her vil jeg eksempelvis gerne nævne muligheder for øgede OPP-samarbejder og muligheder for øget strategisk samarbejde mellem havne både i Danmark og med havne i udlandet.

Vi noterer os også, at alt tyder på, at der nu viser sig en øget politisk interesse for at gøre transporten mere sikker og bæredygtig i form af at bringe de blå motorveje yderligere i spil frem for de grå, som vi bruger alt for meget i dag.

Det glæder os selvfølgelig meget, for det er noget, vi længe har presset på for, og vi spiller gerne ind med forslag til den grønne omstilling, som vores havne allerede er godt i gang med ude i landet, men som vi selvfølgelig gerne vil speede endnu mere op for de kommende år. Et konkret forslag herfra er eksempelvis et nyt og bredt ekspertudvalg, så vi kan løfte denne nødvendige men svære opgave, men det kommer vi til at sige meget mere om henover sensommeren, når det nye folketing stille og roligt tager fat på de ny politisk periode.

Til lykke til alle de valgte. Vi glæder os til samarbejdet!

Tine Kirk Pedersen, direktør, Danske Havne

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen