Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Debatmøde om industrifiskeri den 11.12.15

Debatten er afholdt. Tak for en fantastisk dag til alle 100 deltagere, oplægsholdere og medlemmer af Folketinget. Erhverv og politikere skal levere en stærk indsats for at skabe de rigtige rammer og øge eksport og lokale gevinster. En start i arbejdet for bedre rammer kan være et katalog over sære regler.

Godt 100 mennesker deltog i Danske Havnes og Marine Ingredients Denmarks åbne debat i Folketingets Fællessal om industrifiskeriet som en dansk styrkeposition. En stor tak til MF Thomas Danielsen (V) for samarbejdet fredag den 11. december 2015.

Danske Havne tager nogle helt praktiske og konkrete erfaringer med omkring ting, som erhvervet og politikere skal huske i forhold til at udnytte industrifiskeriet som en dansk styrkeposition. Først og fremmest har fiskeriet national betydning, som borgmester Lene Kjeldgaard Jensen pointerede. Derfor er rammevilkår ekstra vigtige.

Fisk er gods, og gode rammer skaber øget eksport

Fisk skal anerkendes som en godstype. Det anerkender EU ikke. Derfor er fiskerihavne fx ikke med i EU’s prioriterede havnenetværk TEN-T. Dette er en sag for erhvervs- og vækstministeren i samarbejde med transportministeren at italesætte. Som alt andet gods kræver også fisk og fiskeriprodukter effektiv transport. Det sikres gennem investeringer i infrastruktur. Det var MF’er fra både S, V og DF enige om at prioritere.

Direktør for Skagen Havn, Willy Hansen, fortalte, at opbygning og udvikling af havne kræver forståelse for værdikæden, forstået som havnens kunder, deres operationer og kundernes kunder. Fokus på industrifiskeri er en udfordring pga. ustabile kvoter, når der skal opbygges en forretningsmodel, en investeringsplan og et fornuftigt lån. Bedre rammevilkår kan skabe stabil vækst, og penge der kommer ud at arbejde lokalt.

Industrifiskeriet er et topmoderne erhverv, men værdikæden er ikke fulgt med. Det ser man på manglende lånevilkår, udfordringer i generationsskifte, kvoteudnyttelse, forvaltning m.m. Flemming Nør-Pedersen, direktør i L&F, pointerede, at dårlige rammevilkår årligt hindrer realisering af et tocifret milliardbeløb. Kapacitetsudnyttelsen af fiskeriets råvaregrundlag er ganske enkelt for ringe. Med den rette politiske vilje kan eksporten forøges ganske betragteligt.

Sammenhængende strategi for industrifiskeri

Der mangler en sammenhængende strategi for industrifiskeri og slutprodukterne. Fx fiskeolie, produceret af samme kvalitetssild som danskerne spiser til julefrokosten, ses også som en fødevare og ikke som et biprodukt, der skaber mere bureaukrati, kontrol og administration. Det kræver også, at der ”gås til stålet”, når politikere forhandler kvoter i EU, selvfølgelig med hensyn til biologien. At der er fokus på små landingshavne og store industrihavne med meget forskellige aktiviteter og behov.

Der forudsættes en stærk indsats fra begge sider. Erhvervet skal samarbejde om en effektiv værdikæde, som politikerne skal hjælpe med at rette til. Gitte Lillelund Bech rundede debatten af med et forslag til politikerne om at lade erhvervet melde sære regler ind for at komme i gang med et overblik.

Program for arrangementet kan læses her.

Pressemeddelelse fra Danske Havne og Marine Ingredients Denmark forud for debatten kan læses her.

Debatmøde om industrifiskeri den 11.12.15

Øjebliksbilleder fra debatmødet

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen