Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Jakob Jensen, havnekoordinator for de bornholmske havne, præsenterer Ugens Havn

Jakob Jensen, BRK-Morten Bradborg

Billedet viser Jakob Jensen, havnekoordinator, de bornholmske havne

Jakob Jensen, havnekoordinator for de bornholmske havne, præsenterer Ugens havn. Få mere at vide om at arbejde på Danmarks smukkeste arbejdsplads, at få deltagerrekord til trolling træf, styrke fiskeriet i Svaneke, Hasle og Tejn havne og have Folkemødesuccesen på Allinge Havn.

Hvad er din rolle som koordinator for de bornholmske havne?
Det er at sørge for, at de 10 kommunale havne har en sikker fremtid og være konsulent for 12 private havne, så de også har en fremtid. Det betyder, at først og fremmest skal jeg være med til at sikre, at der ikke er nogen, der kommer galt afsted på havnene. Det er det vigtigste. Så skal jeg sørge for, at havnene ikke falder sammen og derefter, at vores havne har et indhold, så de også har en fremtid.

Det, der gennemsyrer tiden nu er omstilling. En omstilling fra det, som var engang til det, der er nu. Vi har set et skift fra fragt og fiskeri til det mere rekreative. Vores havne skal have mere rekreativt at byde på. Vi forsøger selvfølgelig stadig at holde godt gang i fiskeriet og erhvervet. Men vi står midt i en omstilling fra fiskeri og erhverv til, at det er mere turisme, der bærer det.

Hvad var den sidste succes, I havde på havnene?
Den allersidste succes var da vi ramte 400 deltagere til trolling træffet i Tejn Havn, der starter den 22 april i år. Vi havde hævet max. deltagerantallet fra 300 til 400, og der er nu udsolgt. Det er næsten ligesom Folkemødet. Vi fik udsolgt på sekunder. Der er nogle ting, der er blevet sikre successer hos os.

Hvad er dine forventninger til 2015 i forhold til udvikling på de bornholmske havne?
Vi skal forhåbentlig have en god sommer og en god sejlersæson. Og med en god sæson, når man ligger så langt østpå, som vi gør, så betyder det, at der ikke skal være for megen østenvind. Solen er en selvfølge på solskinsøen!

Så har vi selvfølgelig også nye projekter for havnene, men de er ikke klar til at blive luftet lige nu. Men jeg kan i hvert fald sige, at vi i 2015 vil gøre noget for erhvervsfiskeriet, ny lossekaj i Svaneke Havn, forbedring af modtagefaciliteterne i Hasle Havn og en forbedring af skibselevatoren i Tejn Havn. Og det er vi rigtig glade for, at vi med EU tilskud kan få til at lykkes.

Hvad gør dit job med havne allerbedst?
Det er, at jeg får lov til at bruge min arbejdsdag på noget så smukt som de bornholmske havne. Det er medicin for sjælen. At få lov at omgås så mange glade mennesker i så flotte rammer, det bærer lønnen i sig selv.

Hvornår skete der sidst noget virkelig uventet?
Uventet – der sker aldrig noget uventet. Vi forudser det hele! Nej, måske det sidste uventede der skete var, at vi har fået ansat en ny fundraiser. Jeg bad om at komme i audiens og fortalte om mine gode ideer til, hvad der skal søges midler til. Og så vendte hun tilbage og syntes, at en bestemt ide var værd at gå videre med. Det var virkelig overraskende for mig, for den ide handlede om, at vi har alle disse meget fine granithavne. Og disse unikke konstruktioner skal sikres, så de kan stå endnu flottere i endnu 130 år. Og jeg er meget glad for, at det var den ide, hun syntes om, og at hun vil gå videre med den. Det tror vi på – så det var en positiv overraskelse, som jeg glæder mig til at arbejde videre med.

Hvordan kan det være, at det netop er Allinge og Allinge Havn, som er blevet sådan et trækplaster på Folkemødet?
Allinge Havn er den eneste havn, der er smuk nok til at rumme Folkemødet og samtidig har arealer, der er store nok til at rumme den kæmpe succes Folkemødet er.

Fakta om de kommunale havne på Bornholm

  • Antal: 10
  • Omsætning: havnens omsætning er ca. 8 mio.
  • Godsomsætning: ubetydelig
  • Fisk: ca. 10 mio.
  • Færgeforbindelse/passagerer: ca. 60.000 passagerer
  • Vigtigste erhverv på havnene: Turisme
  • Antal virksomheder etableret på havnen: ca. 50
  • Antal anløb i 2014: ca. 30.000
  • Havnens betydning for arbejdspladser: de Bornholmske havne har stor betydning for turismen på Bornholm –  både dem der kommer ad søvejen og dem, der besøger havnene fra landsiden.

Se flere præsentationer af Danske Havnes medlemmer under “Ugens Havn” her.

SONY DSC
Billedet viser Svaneke Havn

Billede af Jakob Jensen kan hentes her.
Svaneke Havns luftfoto kan hentes her.

Kildeangivelse. Billede af Jakob Jensen – Fotograf Morten Bradborg, Bornholms Tidende
Luftfoto af Svaneke Havn – Bornholms Regionskommune

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen