Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

DJI_0017

På det sydøstlige Møn ligger en lille havn, der måske ikke siger mange så meget. Her er lidt fiskeri, her er lystbåde, og om sommeren spiser turisterne is og fiskeretter. Men billedet vil ændre sig i fremtiden, for der er nu store planer for den lille havn. Navnet på havnen er Klintholm Havn, og deres nye rolle i det danske vindeventyr betyder vækst og arbejdspladser i og omkring havnen.

Energivirksomheden Vattenfall skal frem til 2021 bygge en af Danmarks største havmølleparker på hele 600 MW ved Kriegers Flak i Østersøen. Med en vinderpris på kun 37,2 øre pr. kWh er prisen på havmøllestrømmen blandt de hidtil laveste i verden, og havmølleparken er dermed godt nyt for både private forbrugere og erhvervslivet samt for dansk vindmølleindustri. Og for havnene. Opførelsen af Kriegers Flak ventes nemlig at skabe tusindvis af arbejdspladser og mindst 50 permanente arbejdspladser, når havmølleparken sættes i drift.

Tiltrængt vækst til Østmøn

Og de permanente arbejdspladser kommer til at ligge på Klintholm Havn, hvilket betyder utroligt meget for et område, hvor det ikke i forvejen boomer af vækst og arbejdspladser. Det fortæller Jan Michelsen, der er udviklingsdirektør i Vordingborg Kommune, der ejer og driver Klintholm Havn:

”Vindeventyret kommer virkelig til at betyde meget for os hernede, og det er en yderst tiltrængt vækst. Vi taler i første omgang mange permanente arbejdspladser, men på sigt har vi større planer om at udvide havnen og sikre mere erhverv og mere vækst, og det kommer alene på grund af aftalen om den nye havmøllepark, som vi skal servicere.”

Vordingborg Kommune har længe satset stort på Klintholm Havn, og man har i god tid afholdt velbesøgte borgermøder og siden rettet lokalplaner og strategi til, så der blandt andet hurtigt kunne bygges de nye bygninger, der skal danne rammen om serviceringen af Kriegers Flak. Bygningerne kommer til at indeholde alt, hvad der skal bruges. Det gælder alt fra kontorer og lagre til værksteder og kantine til de mange nye ansatte, der snart rykker ind.

Nye planer for havnen

Havnen er i dag en lille havn, der primært har liv om sommeren, når turisterne lægger vejen forbi, men i fremtiden vil man udbygge havnen og dele den op i to – en afdeling som i dag til turismedelen og en ny afdeling, der skal lokke yderligere erhverv til.

”Vi vil dele havnen op, så alt, den i dag bruges til, kan fortsætte. Men derudover vil vi investere millioner i et nyt område med plads til fiskeri, servicefartøjer, øget erhverv og ikke mindst en ny indsejling. Vores rolle i vindeventyret har både sat os på landkortet, men den har også ændret synet på havnen hernede, hvor vi nu har fået blod på tanden og gerne vil udvikle den yderligere. Havnen kommer pludselig til at spille en helt ny, større og vigtigere rolle året rundt,” forklarer Jan Michelsen.

En af årsagerne til, at Klintholm Havn kan fungere godt som servicehavn for den kommende havmøllepark er placeringen. Havnen ligger kun 12 sømil fra Kriegers Flak, og derudover er der under to timers kørsel til Københavns internationale lufthavn. Begge dele har spillet afgørende ind, vurderer kommunen bag havnen.

Udover at fungere som service-havn til opførelsen af Kriegers Flak er det også værd at nævne at Klintholm Havn er blevet udvalgt som service af tyske EnBW, som har valgt at rykke sin offshore-vindmøllepark EnBW Baltic 2-service team fra Rostock og i stedet til Klintholm Havn fra august. EnBW Baltic 2 er en af Tysklands største offshore vindmølleparker og har en samlet kapacitet på 288 MW og består af 80 Siemens Gamesa vindmøller.

Der er derfor ved at blive opført et til formålet nybygget hotel og et reservedelslager ved Klintholm Havn til formålet samt to mandskabsskibe, når op mod 25 EnBW-ansatte fremover skal skibes afsted fra Klintholm.

Tidslinje – Klintholm Havn og vindeventyret

  • I 2012 indgik den daværende regering en bred energiaftale. Aftalen havde fokus på grøn omstilling, og en del af aftalen gik ud på, at der skulle etableres flere vindmøller på havet ud for Danmark.
  • I 2016 peger energivirksomheden Vattenfall, der ejer og driver en række vindmølleparker i Danmark, på Klintholm Havn som ny servicehavn for den kommende havmøllepark Kriegers Flak.
  • I 2019 tog man hul på byggeriet af den store servicebygning på Klintholm Havn, der skal danne rammen om serviceringen af den kommende havmøllepark.
  • I 2020 bliver Klintholm Havn udvalgt som Servicehavn for EnBW Baltic 2, en af Tysklands største offshore vindmølleparker
  • Senest i 2021 skal Kriegers Flak stå færdigt, og arbejdet fra Klintholm Havn begynder.

Tilmelding af nyhedsbrev

Følg med i de mest væsentlige nyheder i den danske havnebranche.
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll til toppen