Grønne Erhvervshavne

Læs Danske Havnes nye rapport om havnenes indsats på klimaområdet

Havnepakke under finanslov giver danske havne bedre vilkår

En grøn transportpolitik
Havnene er krumtapper i dansk infrastruktur. 80 pct. af varemængderne i Danmarks udenrigshandel går gennem havnene. Op mod en tredjedel af alle lastbilture i Danmark begynder eller slutter i en havn. Ca. 45 mio. passagerer går hvert år fra borde eller om bord på en færge i en dansk havn.

Havne er af afgørende betydning for økonomi, forsyningssikkerhed og transport. Fokus på bedre forbindelser til havnene betyder, at mere gods lettere kan gå ad søvejen til fordel for mindre trængsel på vejene, færre uheld og mindre vejslid. Kajer, sejlløb, kraner mv. er havnens egen opgave. Veje og jernbaner er statens og kommunernes opgave.

Havnepakke 3
Folketingets Transportudvalg og Landdistriktsudvalget er enige om, at Havnepakke 3 bør gennemføres hurtigt. De 112 mio. kroner er disponeret for to år siden, men er endnu ikke fordelt på konkrete projekter. Det bør gøres nu.

Nu er finansloven for 2016 sat i søen, og transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har på hele tre samråd i Folketinget lovet, at når finansloven 2016 er på plads, vil han hurtigt indkalde Folketingets partier til forhandling om fordeling af de penge, der trods alt er.

Havnepakke 3 vil give stærkere og mere sikre veje til havnene. Det er vigtigt, for 80 procent af Danmarks udenrigshandel går gennem havnene, og hver fjerde lastbiltur har forbindelse til en havn. Oven i de 112 mio. kroner, som staten bør give, er havnekommunerne parat til at lægge ca. 145 mio. kroner, og havnene er klar med ca. 50 mio. kroner. I alt er godt 300 mio. kroner afsat til anlægsopgaver i landdistrikter.

Bedre forbindelser til havnene betyder, at mere gods lettere kan gå ad søvejen. Derved aflastes vejene for længere lastbilture og det betyder mindre trængsel, færre uheld og mindre vejslid.

Se indholdet i Havnepakke 3. Vær opmærksom på at siden er ændret i forbindelse med forhandlinger med Folketingets Transportudvalg og Danske Havnes medlemmer.

Havnepakke 2
I efteråret 2010 vedtog Folketinget Havnepakke 2 med støtte til havne i udkantsområder. 

Se indholdet i Havnepakke 2

Havnepakke 1
Mere end 1,6 mia. kr. blev i 2009 afsat til en række konkrete projekter og puljer, der skal styrke forbindelserne til havnene.

Se indholdet i Havnepakke 1

Scroll til toppen